Zgodovina konoplje

Človek je odkril konopljo okoli 15.000-5000 let pred našim štetjem. Med najpomembnejšimi raziskovalci je bil Li Hui-Lin, ki je deloval na področju vzhodne Kitajske. V njegovih raziskavah, najdemo veliko dokazov o uporabi in vzgoji konoplje na kitajskem že okoli leta 6000 pr.n.št. V tem obdobju je bila konoplja večinoma uporabljena za oblačila, ribolov, proizvodnjo lončevin in oklepov.

Prve dokaze, kot jo piše zgodovina, o uporabi konoplje v zdravstvene namene, najdemo v legendi o cesarju in zeliščarju Shen Nung-a (ali Shennong),  ki je predstavljen kot začetnik agrokulture na kitajskem (okoli leta 2700 pr.n.št. ).V njegovi legendi najdemo tudi dokaze o prvi uporabi konoplje v zdravstvene namene. Take dokaze najdemo tudi v drugih kulturah, npr. v Indiji kjer je bila konoplja omenjena v Vedskih zapisih, kot ena od petih  “svetih trav” in je bila uporabljena tako v religijske kot v zdravstvene namene.

Konoplja se je verjetno razširila v Evropi preko Skitov, iransko nomadskim ljudstvom, ki je trgovalo z Grškim ljudstvom. Dokaze o tem najdemo v Herodotovih zapisih  iz 5. stoletja pr.n.št., kjer opisuje uporabo konoplje v rekreativne in verske namene v kulturi Skitov. Konoplja se je potem razširila po celi evropski celini na veliko področjih vsakdanjega življenja. Zaradi trdnosti in trajnosti vlaken konoplje, se je ta začela uporabljat v Evropi večinoma za proizvodnjo vrvi in jader za ladje in je postala ena od najpomembnejših surovin srednjega veka.

Razvoj konoplje na Balkanu

V 18. stoletju je bila večina področja Jugoslavije pod nadzorom Avstroogrske kraljevine, in je leta 1765, kraljica Marija Terezija, priporočila da naj se sadi samo konoplja visoke kakovosti in je zato pripeljala pridelovalce konoplje iz severne Italije zaradi  njihovih veščin v gojenju in pridelovanju konoplje.

V začetkih gojenja na Balkanu se je vsa konoplja ročno sadila in obdelovala, modernizacija vzgoje se je začela v 30-tih letih  prejšnjega stoletja. V tistem času je Jugoslavija zajemala 25% Evropske površine posajene konoplje in 6% svetovne proizvodnje konoplje, ampak se je v naslednjih desetletjih znatno zmanjšala.

Zgodovina konoplje v Sloveniji

Na področju Slovenije najdemo prve zapise o gojenju konoplje že v 16. stoletju. Proizvodnja je bila razširjena po celi Sloveniji čeprav je bila zgolj domača proizvodnja ki se je uporabljala za vrvi, oblačila, prevleke, vreče itd… Proizvodnja konoplje v Sloveniji je bila tradicija in proizvodi iz konoplje, ki so jih kmeti proizvajal smo v tistih časih našli pot v vsako slovensko hišo. Kot smo že rekli, se je v prvi polovici 20. stoletja proizvodnja konoplje znatno povečala in v drugi polovici drastično upadla. Do danes ostaja le majhen delež proizvodnje industrijske konoplje v Sloveniji, deloma zaradi mednarodnih konvencij za nadzor proizvodnje konoplje in deloma zaradi slabe organizacije na tem področju. Pridelava konoplje v Sloveniji je premalo razvita dejavnost da bi bila lahko  konkurenčna industriji iz tujine, zato veliko proizvodov iz konoplje še vedno uvažamo, čeprav se se v zadnjih letih situacija zboljšuje, glede na povečano proizvodnjo, še posebej v  Pomurju.