Je pitje čaja razvada ali sprostitev?

Pitje čaja izhaja iz daljnega vzhoda, čisto slučajno pa ga je odkril Kitajski cesar Shennong pred približno tremi tisočletji.  Cesar je s svojimi podaniki potoval po svojem cesarstvu. Zvečer so se ustavili, da bi postavili kamp. Cesarju so pod nekim drevesom zakurili ogenj, nad njim pa so postavili lonec z vodo. Listi z drevesa so padli v vodo. Ker je bil cesar zelo odprt za nove zadeve, je hotel to tekočino poskusiti. Bila mu je zelo všeč, pa še poživljajoča je bila.

Laozi, utemeljitelj Taoizma, je v kitajskih spisih iz prvega stoletja pr. n. št. čaj opisal kot eliksir nesmrtnosti. V času velike dinastije Ming se je pitje čaja razvilo v pravi ritual, ki je simboliziral tako poezijo in lepoto, kot tudi moč in odločnost. Pitje čaja dvignejo na poetične višine in ga razvijejo v izražanje umetnosti življenja samega.

Obred pitja čaja med samuraji za umiritev

Tudi samuraji so za svoje delovanje morali umiriti lastna čustva. Eden od načinov, s katerim so jih lahko umirili, je bil obred pitja čaja. Ta njihov ritual je potekal v manjših, temu namenjenih prostorih, kjer se je zbirala le elita. Med obredom pitja čaja, so se posvečali meditaciji in uživali v mirnem ozračju prostora ter se prepuščali brezskrbnosti trenutka, v katerem so v mislih skušali zajeti lepote narave, ki jih je obkrožala. Tako kot je samurajev meč predstavljal njegovo ostro stran, tako je obred pitja čaja izpostavil njegovo mehko, rahločutno plat.

Kultura pitja čaja  po svetu

Na Japonskem je obred pitja čaja globoka duhovna izkušnja, ki je zelo razvita. Umetnost priprave čajev se imenuje čado, ki vsebuje štiri glavna načela celotnega obreda:

  • WA- harmonija
  • KEI – spoštovanje
  • SEI – čistost
  • JAKU – spokojnost

Na Kitajskem čaj postrežejo pri obrokih, bodisi kot osvežitev pred obedom ali pa po njem, kot pomoč pri prebavi.

Rusi večinoma pijejo črni čaj z mlekom, ena od glavnih potrebščin pa je samovar – vrč v katerem čaj ostane vroč več ur.

Britanci imajo svoj ‘čaj ob petih’ – tradicionalno se v skodelico najprej natoči mleko in šele nato čaj. Zraven postrežejo drobne, slane in sladke prigrizke.

Pomen pitja čaja

Danes je pitje čaja vsesplošno razširjeno, saj ima tudi precej zdravilnih učinkov na človeka. Tudi Slovenci vse raje in pogosteje posegamo po čajih, saj z njim povezujemo druženje in čas zase.

Čeprav se zdi, da je čaj lahko pripraviti, pa ljudje pri pripravi pogosto pozabljajo na čas. Različne vrste čaja zahtevajo različno dolgo namakanje v  vroči vodi, zato vedno upoštevajte navedeni čas priprave. Sadne čaje lahko namakate dalj časa, medtem ko zelene čaje le dve ali tri minute, več bo povzročilo grenkobo. Poskušajte se izogniti filter vrečkah in uporabite razsute čajne mešanice.

Ustvarite si svoj ritual s konopljinim čajem

V naši spletni trgovini lahko dobite  konopljin čaj, ki ima na telo številne blagodejne učinke. Lahko ga poskusite z dodatki medu in limone ali pa z mlekom in si ustvarite svoj ritual.