Različnost okusov

Ste se kdaj vprašali, od kod prihaja kava, katere čarobni okus in bogata aroma vas popolnoma zdrami iz jutranjega spanca?
Na okus kave vplivajo različne vrste kavovcev, klimatske razmere in podlaga, na kateri raste rastlina. Poleg tega imajo za okus kave zelo pomembno vlogo tudi način obiranja, različni postopki pridelave, obdelava zrn, skladiščenje in transport. Po obiranju in sušenju je zelo pomembno praženje kave, ki najbolj vpliva na okus in aromo napitka.
S praženjem izgubi kava kislost, trpkost, razvije pa se aroma, ki da kavi značilen vonj in okus. Svetlo pražena kava daje nežno aromo in trpkejši okus, temno pražena kava pa močan in grenak okus, manjšo kislost in manj arome. Po praženju je potrebno kavo ohladiti, čim manj zračiti, mleti, če gre za mleto kavo, ter zapakirati v ustrezno embalažo
Kultura pitja kave izhaja iz okolice afriškega roga, drevesa kave pa iz etiopske province Kaffa. Prvi bi se naj s sadeži iz rastline, imenovane kavne jagode, prehranjevali sužnji iz pokrajine, kjer je danes Sudan.
Iz Arabije so semena kavovca prenesli v ves muslimanski svet verski popotniki. V 17. stoletju se je kava s turškimi pohodi razširila v Evropo in od tu naprej v Ameriko. Nizozemska je kot velika kolonialna sila uspela zasaditi prvo kavno plantažo na Javi. To je bil tudi začetek intenzivnega gojenja in obsežnih kavnih plantaž v svetu.
Danes je kava pomembno trgovsko blago. Približno 80 % svetovne produkcije kave pridelajo v Srednji in Južni Ameriki, od tega več kot polovico v Braziliji.
Najvažnejši brazilski kavi sta Minas in Santos. Minas kava je poimenovana po pokrajini zasajeni z obsežnimi kavnimi plantažami, Santos pa je znana izvozna pomorska luka v Braziliji. Veliko kakovostne kave pridelajo tudi v Kolumbiji in Mehiki. Obsežne plantaže kave so tudi v Afriki, Indiji in Indoneziji.
Najbolj razširjene vrste plantažno gojene kave so arabica, liberica in robusta). Arabica je zelo zahtevna vrsta, debelejših zrn in dobrega okusa. Najkvalitetnejše arabice gojijo v Srednji in Južni Ameriki ter Indiji. Liberica sodi med manj kvalitetne kave in jo gojijo v glavnem na Javi in v vzhodni Afriki.
Robusta je zelo odporna vrsta, ki obilno rodi in prihaja k nam v glavnem iz vzhodne in zahodne Afrike, Azije in Južne Amerike. Kavovec je nežno, občutljivo, vedno zeleno drevesce grmičaste oblike, ki zraste celo do višine 7 metrov. Iz zalistij poženejo blago dišeči beli cvetovi, ki postopoma razvijejo češnjam podobne zelene plodove.